3. rész
A Szerkesztő úr 2007.05.15. 21:12
Pizza. Gondolom ezt mindenki megeszi! Aki nem az is megpróbálhatja egyszer!
Pizza tészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej, vagy víz
csipetnyi só, cukor
olaj
víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, vagy vízben felfuttatjuk egy csipet só és egy csipet cukor hozzáadásával. A lisztet egy tálba szórjuk, közepén lyukat hagyunk. A felfutott élesztőt a lyukba öntjük, és a liszttel gyúrni kezdjük. Menet közben annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. Ha sima tésztát kaptunk, kelni hagyjuk. Addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nem nő. Ezután újra átgyúrjuk, majd újra kelesztjük. Olajos kézzel kinyújtjuk, és tepsire fektetjük. Forró sütőben sütjük.
Tésztánkat fűszeresen is elkészíthetjük. Az alaptészta marad, keverhetünk a lisztbe (mielőtt az élesztőt beletennénk) morzsolt bazsalikomot, köményt, zúzott fokhagymát, egy kis olivaolajat, esetleg kevés reszelt füstölt sajtot. A pizzatészta annyira semleges étel, hogy gyakorlatilag szabad a vásár, bármit tehetünk a tésztájába, amitől még finomabb lesz a pizzánk. A vastagabb pizzatészta elkészítése házilag egyszerűbb. A vékonyabb könnyebben odaéghet, jobban kell figyelni rá. Vigyázzunk, hogy amikor az élesztőt futtatjuk, a tej valóban langyos legyen! Ha hideg, az élesztő nem fut fel, a forróban szintén tönkremegy, hiszen baktériumok vannak benne.
Aztán a tésztára meg mindenki ízlése szerint tegyen amit akar!!! Legyetek kreatívak ne én írjak mindent!
|